Syrade grönsaker, kefir, kombucha och ”Less is more”

Onion
Rekommenderar jag syrade/fermenterade grönsaker? Jajamen.

 

Rekommenderar jag kefir? Ja, om hemgjord på opastöriserad mjölk från gräsbetande KRAV-kossa. Rekommenderar jag kombucha? Ja, vid festliga tillfällen, kanske i stället för vin.

Det kommer klienter till mig som har problem med magen trots att de äter syrade grönsaker till varje måltid, dricker hemgjord kefir, kombucha och kanske även ett riktigt bra probiotiskt tillskott i pulverform. 

De använder rå äppelcidervinäger och har honung som sötning.

Är det enligt mina rekommendationer? Nej tyvärr.
Det är inte fel men det är för mycket för just den personen just nu.
Kroppen klarar inte att hantera denna ”overload” av bakterier även om de är goda.
Magen är i obalans och måste fortfarande komma i balans.

Vi vill inte ha fullt av bakterier och jästsvampar av olika stammar i en obalanserad tarm.

Om du vill komma igång med träning så börjar du kanske inte dansa, styrketräna, spela tennis, löpträna och köra karate samtidigt.
Då brakar kroppen ihop. Du får skador och inflammationer.
Det är likadant med din insida.
Det har blivit så poulärt med goda bakterier. Det syras och fermenteras, det dricks kombucha och görs egen kefir.
Vi överdoserar för att vi tror att det är lösningen.
Less is more.

Undvik i stället att göda fel mikrober. Ta bort socker, mjöl, mejerivaror, konserverat och skräp.
Ät friskt och grönt, rent och oprocessat.

Ät från naturen, ät maten som det var tänkt från början. Vi är det enda djur som förstör maten innan vi äter den.
Vi hårdsteker och överkokar, ”mikrar” och värmer upp.
Det blir snart ingen näring kvar i maten och kroppen får inte de vitaminer den behöver.

”Rawfood”

Det är här råkosten (som vi kallade det förr) kommer in.
Råkost är maten i sin ursprungliga form med enzymer och vitaminer och andra näringsämnen intakta.

Enzymerna hjälper kroppen och matsmältningen att bryta ner maten.
När vi tillagar och enzymerna förstörs blir det ofta svårare för oss att hantera maten.

Ett bra exempel är jordärtskocka som råriven är lättsmält och dessutom ljuvlig mat till de goda bakterierna.
Tillagar vi den blir den hårdsmält.
Vem har inte fått gaser och smärta av jordärtkockssoppa för att ta ett exempel.

Ja hör ofta att personer som inte tål vitlök i mat mycket väl tål den rå.
Detta beror alltså på att tillsammans med sina enzymer skapar den inte oreda i magen.
Dessutom är vitlöken i sin råa form supereffektiv som bakteriedödande och  leverrenande och har allehanda goda egenskaper.

Fortsätt att tillaga mat om du vill det men låt det råa överväga.
Frossa i frukt och grönt, riv och mixa, krydda och blanda och se det tillagade som tillbehör.

Ekologiskt eller egeodlat/plockat behöver inte tvättas. Där finns fina naturliga bakteriestammar som vår mage behöver.

Nu är det odlingssäsong. Kanske har du en plätt eller en låda? Kanske satsar du stort på egenodlat och ser fram emot en tid med tillgång till de allra bästa grönsakerna, frukterna och bären.
Annars finns det lokala producenter som odlar ekologisk.
Passa då på att njuta och skapa balans och harmoni i din kropp.

Vill du hänga med på min lilla gratiskurs i mage/tarm hälsa? Den tar upp en del aktuella problem och presenterar lösningar du inte hittar i vården.

Anmäl dig här

En härlig vår, sommar och höst önskar jag dig så länge.

Helene Kjellin