Helenes recepttips. Gott, nyttigt, naturligt
Dundersallad
Denna sallad är maxad med tanke på immunförsvaret, dessutom är den riktigt uppfriskande god. Ät gärna lite varje dag för att hålla förkylningsvirus och bakterier borta.
8 portioner
1/2 vitkålshuvud
2 morötter
1 stor rödlök
1 påse spenat
1 påse ruccola
1 dl hackade hasselnötter eller pumpakärnor
Dressing
1 pressad citron
3-4 vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl kikärtsspad
1 tsk örtsalt
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära eller en bit riven färsk
1/4 tsk cayennepeppar
Färska örter efter smak ex timjan
Strimla vitkålen fint i en matberedare eller med osthyvel. Riv morötterna och strimla eller hacka löken fint.
Vispa samman dressingen och häll den över grönsakerna i en skål som du ska servera salladen i.
Täck över och ställ kallt – salladen blir saftigare när den fått stå till sig ett dygn. Den håller minst fyra-fem dagar i kylskåp. Strö över nötter eller frön vid serveringen.
Mjölfria pannkakor
2 portioner
2 dl kokosmjölk
1 dl vatten
4 ägg
1 msk fiberhusk
2 nypor salt
0,5 tsk vaniljpulver
Vispa samman allt med elvisp eller stavmixer. Låt stå i 5 minuter och grädda sedan i smör eller kokosfett utan smak.
Späd eventuellt med vatten under tiden om smeten blir för tjock.
Servera med bär
Helenes godaste frökex
200 g solroskärnor
50 g oskalat sesamfrö
50 g boveteflingor
50 g hela linfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 tsk brödkryddor
Blanda de torra ingredienserna väl. Tillsätt vatten och låt svälla ett par minuter. Bred ut på smort bakplåtspapper på två plåtar, så tunnt som möjligt. Jag tycker det går bra med en gaffel.
grädda på 160 grader i varmluftsugn i 1 tim o 10 min. Tag ut efter halva tiden och vänd kakorna, ta hjälp av ett bakplåtspapper. Klipp lagom stora bitar och fortsätt grädda tiden ut.
Äggsallad, helt enkelt!
Koka ägg och hacka, c:a 2-3 per person brukar vara lagom.
Finhacka 1 liten rödlök eller motsvarande mängd purjolök.
Blanda i majonnäs, hemgjord eller Hellmans, tills det blir krämigt.
Krydda med svartpeppar och örtsalt.
Servera med råkost, sallad eller lättkokta grönsaker.
Himmelsk broccolisallad
2 broccolihuvuden
1 liten rödlök
1/2 dl solroskärnor el. valnötter
1 paket bacon
1,5 dl majonnäs
2 tsk flytande honung
2 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk örtsalt
svartpeppar
Dela broccolin i små fina buketter, finhacka löken och blanda i en skål. Rör majonnäs med honung, vinäger, salt och peppar och blanda med broccolin. Låt stå ett par timmar eller över natten.
Knaperstek bacon i tärningar, rosta solroskärnor och blanda ner innan servering
Rawfoodbollar
2 varianter
Hallon och blåbärsdrömmar, c:a 20 st
1,5 dl kokosflingor
3 dl cashewnötter
2 dl hallon
1 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
1 msk blåbärspulver, ex Kung Markatta
Mixa först nötterna och sedan resten till en jämn smet i en matberedare. Rulla bollar i önskad storlek och rulla i kokos
Chokladbollar
200 g naturella cashewnötter
12 st torkade dadlar
2 msk espresso
2 msk kokosolja
2-3 msk raw kakao
Kokos eller finhackade hasselnötter att rulla i
Gör exakt som ovan
Förvaras kallt