Helenes recepttips. Gott, nyttigt, naturligt

Dundersallad

Denna sallad är maxad med tanke på immunförsvaret, dessutom är den riktigt uppfriskande god. Ät gärna lite varje dag för att hålla förkylningsvirus och bakterier borta.

8 portioner

1/2 vitkålshuvud                                                                  Dundersallad
2 morötter
1 stor rödlök
1 påse spenat
1 påse ruccola
1 dl hackade hasselnötter eller pumpakärnor

Dressing
1 pressad citron
3-4 vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl kikärtsspad
1 tsk örtsalt
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära eller en bit riven färsk
1/4 tsk cayennepeppar
Färska örter efter smak ex timjan

Strimla vitkålen fint i en matberedare eller med osthyvel. Riv morötterna och strimla eller hacka löken fint.

Vispa samman dressingen och häll den över grönsakerna i en skål som du ska servera salladen i.
Täck över och ställ kallt – salladen blir saftigare när den fått stå till sig ett dygn. Den håller minst fyra-fem dagar i kylskåp. Strö över nötter eller frön vid serveringen.

*****

Quinoa-chapati (glutenfritt, vegan)

Det här är ett extra enkelt recept med få och näringsrika ingredienser för ett nyttigt och naturligt glutenfritt matbröd! Rör ihop degen, låt vila 10-15 minuter för att sedan kavla ut och baka av i het stekpanna. Ingen knådning eller jäsning behövs.

Servera brödet till olika grytor och soppor. Eller använd brödet som wrap – bred t.ex. med hummus och toppa med gröna blad, oliver, tomater och örter för en god och mättande vegan-wrap.

6-8 st bröd

2,5 dl quionoamjöl
1,5 msk fiberhusk (använd Lindroos fiberHUSK eller Finax Psyllium. Går att ersätta med vikt = 15 g Risenta psylliumhusk eller Urtekram psylliumfröskal)
1 tsk salt
2 dl vatten
2 tsk honung (kan uteslutas)
extra mjöl till utbakningen
*
Blanda först ihop torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och ev. sötning och blanda sedan hastigt ihop till en slät smet/deg. Var snabb när du blandar ihop så att inte klumpar bildas men du behöver inte blanda länge eller knåda. Låt degen stå i ca 15 minuter. Dela degen i 6-8 delar och kavla ut till så runda och så tunna bröd som möjligt med rikligt med extra mjöl. Stek varje bröd i en het och torr stekpanna ca 2-3 minuter på varje sida.

*****

Helenes godaste frökex

200 g solroskärnor
50 g oskalat sesamfrö
50 g boveteflingor
50 g hela linfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 tsk brödkryddor

Blanda de torra ingredienserna väl. Tillsätt vatten och låt svälla ett par minuter. Bred ut på smort bakplåtspapper på två plåtar, så tunt som möjligt. Jag tycker det går bra med en gaffel.
grädda på 160 grader i varmluftsugn i 1 tim o 10 min. Tag ut efter halva tiden och vänd kakorna, ta hjälp av ett bakplåtspapper. Klipp lagom stora bitar och fortsätt grädda tiden ut.

 

 

 

Himmelsk broccolisallad

4 personer                                                                                           Broccolisallad

2 broccolihuvuden
1 liten rödlök
1/2 dl solroskärnor el. valnötter
1 paket bacon
1,5 dl majonnäs
2 tsk flytande honung
2 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk örtsalt
svartpeppar

Dela broccolin i små fina buketter, finhacka löken och blanda i en skål. Rör majonnäs med honung, vinäger, salt och peppar och blanda med broccolin. Låt stå ett par timmar eller över natten.
Knaperstek bacon i tärningar, rosta solroskärnor och blanda ner innan servering

Salladen går att göra vegansk med vegansk majonnäs samt att man utesluter bacon.

*****

Rawfoodbollar

2 varianter

Hallon och blåbärsdrömmar, c:a 20 st                                                           Rawfoodbollar

1,5 dl kokosflingor
3 dl cashewnötter
2 dl hallon
1 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
1 msk blåbärspulver, ex Kung Markatta

Mixa först nötterna och sedan resten till en jämn smet i en matberedare. Rulla bollar i önskad storlek och rulla i kokos

 

Chokladbollar

200 g naturella cashewnötter
12 st torkade dadlar
2 msk espresso
2 msk kokosolja
2-3 msk raw kakao
Kokos eller finhackade hasselnötter att rulla i

Gör exakt som ovan

Förvaras kallt