Afrikansk frukost

Nyss hemkommen från en resa till Kenya med en kombination av safari och strandliv. Jag tar med mig många funderingar och reflektioner hem från denna fantastiska upplevelse.


Jag tänker på hur vi konsumerar i västvärlden idag och på hur lyckliga fattiga människor ofta är och accepterande i sin situation. De äter inte hjärtmedicin eller antidepressiva, är inte överviktiga eller har sköldkörtelproblem.
Självklart har de annat som plågar som infektioner, parasiter, undernäring m.m. men om vi kunde anamma lite av deras livsstil när det kommer till mat, arbete, stress mm så skulle vi nog må väldigt mycket bättre.

I Afrika finns troligtvis människans ursprung, jag fascineras av vidsträckta savanner där mängder av djur strövar fritt men på lånad tid. Sörjer över hur hotad vår jord är och hur pengar och makt styr i princip allt.

Massor med djur dödas endast för sina horn, betar, päls och lämnas att dö på savannen.

Vi som har förmånen att uppleva allt detta har i alla fall njutit av all solmogen frukt som finns att tillgå i Watamu för en fånigt liten peng.
Det har blivit mango, papaya, ananas och passionsfrukt varje morgon och ofta även till lunch.
Till kvällen har vår kock Shaban lagat fantastiska rätter med fisk, grönsaker, rotsaker….och varje måltid har varit en högtidsstund.
Kroppen känns lätt, i balans och trots dryga 2 veckor med en helt annan bakteriekultur och hygien så har magen varit 100 % OK.  En i ressällskapet drabbades ett par gånger men då åkte burken med aktivt kolpulver fram så lugnade sig hans mage.

Vi har ätit probiotika och immunstärkande Morinda (Noni) samt stora mängder vitamin C i samband med själva flygningarna som innebär stor påfrestning för kroppen och immunförsvaret. Det är bl.a strålningen vi utsätts för som påverkar och skapar oxidation.
Vitamin C är en stark antioxidant som bromsar upp oxidationen som sker i kroppen och hjälper lymfsystem och njurar.
Så ett tips till dig som ska flyga men även utsättas för strålning i form av en röntgenundersökning är att ta hög dos vitamin C.

Köpte en ätmogen mango på ICA i går som jag just åt till frukost. Den var inte oätlig på något sätt men den underbara sötman och den lite terpentinaktiga smaken saknades helt tyvärr så det blev en besvikelse.
Nåja, nu har jag provat i alla fall.