Den viktiga tarmhälsan

Eat dirt

 

Vårt innersta inre är egentligen vår utsida och en viktig gräns mot yttervärlden.

Tarmen, denna viktiga biotop, ett ekosystem som utgör vårt immunförsvar och skyddar mot cancer..
Ett slutet system som i en frisk kropp endast släpper ut näring till resten av kroppen och skyddar oss mot främmande  ämnen.

Ett ekosystem som består av bakterier, betydligt fler än vi har celler i kroppen (c:a 1 kilo) och som härbärgerar
80 % av immunförsvarets celler och en mängd signalsubstanser.
En sund tarmflora med mycket mjölksyrabakterier producerar en mängd viktiga näringsämnen som det flesta B-vitaminer, vitamin K2, kortkedjade fettsyror som smörsyra m.m.
De vänliga tarmbakterierna samverkar och skyddar oss mot angrepp från sjukdomsframkallande bakterier, jästsvampar som Candida och parasiter genom att göra miljön sur och ogästvänlig.

Ekosystem

Bakterierna behöver mat och de vill har fibrer, frukt och grönsaksfibrer.

De goda bakterierna lever i tjocktarmen och det de äter måste klara sig hela vägen ner dit och det gör inte stärkelse och snabba sockerarter.
Den raffinerade mat vi äter idag tas upp alldeles för snabbt, för tidigt i matsmältningsprocessen, och glukos går in i blodet på nolltid. Eftersom maten pga frysning, kylning, upphettning och sötning blir allt mindre ”levande” så svälter ofta den urgamla bakteriefloran.

Dödsstöten blir kanske en antibiotikakur som kan rensa bort hela kolonier på kort tid. Därför är det alltid bättre att stötta med goda bakterier så länge det inte är akut. Blir en antibiotikakur helt nödvändig så är det massor med goda bakterier emellan tabletterna som gäller.

En ohälsosam tarmflora kan ge läckande tarm

genom vilken ofullständigt smält mat kan passera ut i blodet och irritera kroppens immunförsvar och påverka hjärnan.
Man har sett att hos barn med ADHD/autism ofta finns en obalans i tarmfloran med mycket jästsvampar bl.a.
Jag har även sett detta i mina avföringstester och min och mångas slutsats är att små barn med en bra tarmflora med mycket lactobaciller från mammans vagina och avsaknad av jästsvampar, barn som dessutom ammats har ett betydligt bättre skydd mot gifterna i ett vaccin exempelvis.
Lactobaciller stärker blod och hjärnbarriären har man sett i ny forskning och skyddar mot toxiner.

Blod och hjärnbarriär

Så för att få och behålla en bra skyddande tarmflora är det viktigt att äta mycket grönsaker, rotfrukter, frukt och bär och att äta så mycket av detta rått eller ”raw” (låter godare) .
Att helt enkelt försöka efterlikna vårt naturliga ätande med en stor andel från växtriket och kött från hela djuret (buljong), så levande som möjligt inkl. vattnet. Att fylla på med mjölksyrabakterier genom att äta syrade grönsaker eller ta ett tillskott i form av Probiotika.
Att undvika skräpmat, halvfabrikat, mikrat, alkohol, koffein, raffinerat socker, E ämnen, citronsyra mm.
Mat som gör oss trötta, dästa och tunga är aldrig ett bra val.

Vi bör även undvika mat som retar immunförsvaret och skapar inflammation. Vetemjöl (gluten) är ett exempel på mat som försvagar tarmslemhinnan och retande allergener finns i exempelvis i mjölk, majs, sojabönor, skaldjur och jordnötter.

För att få bukt med jästsvampar, elaka bakterier och parasiter kan det behövas extra tillskott av örter eller preparat som dödar dessa. Viktigt att veta är dock att när dessa mikrober dör skapas också gifter som kan ge allehanda reaktioner om kroppen inte är redo att ta hand om dessa via lymfsystem, lever och njurar.

Goda nyheter

Vi kan alltså själva främja vår tarmhälsa genom rätt val och till de riktigt goda nyheterna hör att kroppen producerar 55 miljoner tarmceller/minut och hela tarmslemhinnan byts ut ungefär var tredje vecka.
Så det finns hopp.

Var inte rädd för smuts

”Lite skit rensar magen”. Vi skrubbar och tvättar, steriliserar och sanerar oss till döds.
Antibiotika = Mot liv, probiotika = För liv.
De goda bakterierna är vårt viktigaste försvar från födseln till döden. Ät morötter direkt från landet, ligg med näsan i gräset, få en kallsup i havet, gå barfota hela sommaren, gosa med djur…..Lev livet som du gjorde förr och tvätta inte bort det.

Tarmflora

Man kan kolla hur det ser ut i tarmen

Genom att göra ett avföringstest kan man få svar på hur det ser ut i den egna tarmen. Goda bakterier och dåliga, jästsvampar och parasieter, immunförsvar, fettsyror, inflammation med mycket mera mäts.

Mer om det kan du läsa HÄR

Ät och lev för livet, låt inte lättja och rädslor ta över. Allt går att läka!