Detox

DetoxDetox lemon

Vad är detox, hur detoxar man, vad händer och varför behövs det?

Detta med detox har gått i vågor. Det dyker upp i olika skepnader, program, utmaningar…Detoxa till våren, detoxa efter semestern, före semestern…..Vad handlar det om egentligen?

Det handlar om att kroppen samlar på sig gifter via det vi äter, andas in, kommer i kontakt med via huden, får in direkt i blodet via ex en vaccination. Vi har ett supersystem i kroppen med en glad tarm och friska avgiftningsorgan som har som enda uppgift att avgifta allt nytt men det funkar tyvärr inte så bra idag.

Vi blir alltmer toxiska ända från tidig barndom, kanske redan från födseln. Vi föds med obalanserad tarmflora, toxiner i blodet via mamman och ett uppretat immunförsvar pga ämnen som kroppen inte är redo för.
Kvicksilver ex. skapar i princip omedelbart inflammation i tarmslemhinnan vilket förhindrar avgiftning av annat som kommer in. Socker och spannmål tidigt i livet göder jästsvampar och våra goda bakterier har svårt att kolonisera tjocktarmen där de behövs för hela vår balans och avgiftning.

När vi börjar fundera på att detoxa har vi ofta ett långt liv med någon form av ohälsa bakom oss. Organ som fungerar dåligt och som påverkar andra funktioner/organ. Dock tenderar obalanser och sjukdomar att krypa ned alltmer i åldrarna.

Hur går man tillväga?

Grundtänket är att vi bör äta artegen mat och inte produkter och det ska vara mat där näringen, vitaminerna och mineralerna är mycket lättillgängliga utan att belasta kroppens metabolism för  mycket.
Vi bör även tänka på att det ska vara i artegna proportioner. Vi har inte ätit mängder av muskelkött från obalanserade stressade djur när vi levde som samlare, jägare, vandrare.

Grönsaker i alla dess former, frukter och bär är den allra bästa detoxmaten. Den typen av mat försurar inte kroppen utan gör den basisk och den maten är lätt för kroppen att hantera.
Protein och fett från animalier kräver sin matsmältning med saltsyra och enzymer, en lever i toppform med väl fungerande gallproduktion. Är detta realitet idag? Nej och jag kommer i dagarna att göra ett separat inlägg om saltsyran, veganism och hur det hänger i hop.

Men i dag utgår vi från att det inte funkar så bra och då skonar vi kroppen och magen med lättsmält mat som frukt och grönt.
Dess råa form är också den näringsrikaste och full med fibrer (mat för goda tarmbakterier inte jästsvamp)
Juice är det allra bästa sättet att få i sig näring utan att överhuvudtaget belasta tarmen och man kan använda juicefasta för komma igång. Jag har en favorit, stjälkselleri, citron och äpple som ger är en fantastisk juice.

En bra rutin är att äta mycket lätt dvs inte fett och protein före lunch utan frukt eller grönsaker, juice eller smoothie. Professor Stig Bengmark på Foodpharmacy kallar det organvila och det ger kroppen en chans att fortsätta avgifta efter natten som är den viktigaste tiden för kroppens naturliga detox.

När vi sover

avgiftar sig kroppen eftersom vi är i det parasympatiska nervsystemet där binjurarna återhämtar sig och kan fokusera på läkning. Sömnen är oerhört viktig för det sk glymfatiska systemet där hjärnan renas och vi måste komma i säng på kvällen då förnatten är effektivast.

Naturligt fett från avokado, nötter. Kokosfett, olivolja och lite smör, gärna ghee, protein från naturligt uppfödda djur och aldrig mejeriprodukter under en detox. Här är jag mycket bestämd: det är enklast att skippa helt så slipper man gråzoner med lite här och där.
Mycket viktigt är att frukt, bär och grönsaker utgör 85-90 %. Vill man prova fruktdiet så fungerar det under en tid och rensar effektivt (ibland onödigt brutalt) men jag ser att efter kanske ett år så får de jag har testat både brist på mineraler och Omega 3.

Vatten, citron, örter som maskros och nässla för lever o njurfunktion, alger som chlorella för näring samt avgiftning, adaptogener som ex Ashwaganda för binjurarna, oilpulling med kokosolja 15 minuter varje morgon (mycket toxiner efter nattens städning som man effektivt samlar i hop och spottar ut i soporna),  motion/rörelse/andning, bastu, andullation, lymfmassage, yoga mfl åtgärder för att hjälpa lymfsystemet.

När gifter börjar röra på sig i kroppen är det mycket bra att hjälpa till att samla ihop dessa för att undvika att de smiter ut via tarmslemhinnan och där finns en fantastisk produkt som heter Ultra Binder från Quicksilver Scientific. Den består bl.a av bentonitlera, aktivt kol och IMD (intestinal metal detox) och en produkt jag jobbat med länge med fantastiska resultat.

Det kan nämligen vara tufft att rensa kroppen och ge alltifrån hudproblem till ångest och där kommer Ultra Binder in som en räddande ängel. Världens bästa detoxprodukt enligt mig och införskaffas billigast och enklast via mig. En liten film om Ultra Binder, klicka här

Alla är olika, har vi amalgam i munnen är det en daglig källa till gifter. Amalgamsanering bör ske enligt ett noggrant designat protokoll eftersom även sanering via auktoriserad tandläkare gör att det farliga kvicksilvret tar sig ut i vävnad.

Så detta lite allmänt om detox för att få ett hum om hur vi ska tänka och vad det finns för hjälpmedel.
Alla gör sin detox, allas kroppar kommer att reagera olika men detta är en grundmall. Att LCHF med ost, charkuterivaror, fettkaffe och vin, där det råder frukt o rotfruktsförbud skulle vara bra i längden för kroppen stämmer inte….Been there, done that.

Alkohol är ett gift som ingalunda hör hemma i kroppen. Punkt. Här är jag orubblig.
Många säger till mig i vårt rådgivningssamtal: Men snälla du, jag dricker så lite, det hjälper mig att stressa ner, mannen och jag behöver den för att ha lite trevligt, vad ska mina vänner säga……OK, den röda hunden har talat och tyvärr kommer ingen avgiftning att ske.

Processat kött, mängder med smör, homogeniserade och pastöriserade mjölkprodukter försurar kroppen på sikt.
Övrigt som mediciner, vacciner, E-nummer, GMO, mycket baljväxter, mycket torkad frukt, konserveringsmedel i hudvårdsprodukter, giftig mat, plaster, lösningsmedel, mögel med mycket mera är även det saker som kan ställa till det i kroppen.

Så gör din resa, din detox. Var uppmärksam på hur din kropp reagerar och tolka signaler.
Det händer alltid mycket när vi förändrar kost och rörelsemönster och vad som händer beror på de egna förutsättningarna. Känner man sig trygg i att prova sig fram gör man det och gör man det inte och vill ha råd och coaching kontaktar man mig, info@helenekjellin.se