Vad är viktigast för dig?

Ju mer helhet vi tänker när det kommer till hälsa desto fler parametrar blir det att ta hänsyn till.

Det blir ännu fler  ”måsten” och frågor som: Vad är viktigast? Exakt hur viktig är kosten? Är det viktigare att få fart på lymfsystemet? Varför fungerar det inte trots att jag gör som man ska? Var börjar jag? Räcker det med att andas medvetet?

Det finns inga generella svar utan svaret är du.

Det är dina obalanser, förutsättningar och din helhet som är svaret. Det finns de som börjar jobba med sin andning och vips blir de av med sin mångåriga ångest. De som tar bort alkohol och mjölkprodukter och går ner 20 kilo. De som börjar promenera regelbundet och blir friska och glada.

För att förstå måste du tänka helhet och ända till slutet. När det kommer till lymfsystem så är slutet njurarna. Vi har idag en massa specifika orsaker till olika problem. Det kan vara bakterier, parasiter, tungmetaller, gifter, hormoner mm och allt detta hanteras av vårt lymfsystem så det bara måste fungera.
Lymfsystemet måste tömmas, vätskan och oönskade restprodukter renas/filtreras via njurarna och kommer ut.

Gifter som vi andas in eller sväljer går via blodcirkulationen direkt till levern där rening sker. Är levern överbelastad av för mycket toxiner, sjukdom mm orkar den inte göra sitt jobb och då ökar gifthalten i blodet och detta stressar alla kroppens organ inkl. huden. Pågår detta länge leder det till överbelastat lymfsystem.

Är njurarna i dåligt skick eller överbelastade kommer det inte heller ut utan ackumuleras i kroppen och transporteras runt via blodet, passerar blod och hjärnbarriären och ställer till det ordentligt.
Tungmetaller som arsenik och kvicksilver påverkar våra signalsubstanser, stresshormoner, steroidhormoner. De påverkar vår sköldkörtel, programmerar om signaler och ger mineralbrister.

Om vi tänker oss ett dammigt, kladdigt och smutsigt hus där det mesta slutat fungera.
Städerskan (levern) har sagt upp sig men vi har faktiskt slutat fylla på med smuts.
Vi har dock en mycket effektiv sopkvast (lymfsystemet) som vi börjar använda. I kroppen gör den rent runt cellerna och transporterar bort avfall.
Vi sopar och sopar (rörelse, fysisk ansträngning), vi tar starka tag med kvasten (andning, diafragma) men dörren (njurarna) till rummet är stängd och dammet har ingenstans att ta vägen. Vi måste öppna dörren dvs stimulera njurarna och binjurarna (vara i parasympatikum) för vi måste vila emellanåt för att orka städa hela huset.
Vi gör också klokt i att inte börja möblera om och köpa nya fina möbler innan vi har fått rent och blockera genom att försöka få ut en massa annat genom dörren. (För mycket protein/fett)

Nu händer det saker, vi ser att vi orkar sopa ut skräpet med hjälp av fullvärdig näring, klorofyll, pektin, vitaminer/mineraler.

Vi har kanske råd att köpa en dammsugare

(kol, lera, IMD=intestinal metal detox) vars innehåll vi tömmer i soppåsen (toaletten).

Vi hyr in ett gäng praktikanter (goda bakterier) som hjälper till och så småningom är rummet rent och fint, saker kan börja fungera igen, vi underhåller numera regelbundet så att det aldrig mer samlas så mycket skit att saker slutar fungera och vi kan börja möblera och investera i nytt.

Så vad är viktigast? Jo de bitar som just du saknar i helheten. De åtgärder som stöttar just de organ som du har problem med. Mjölkprodukter är ofta ett problem när det kommer till lymfa….men inte alltid. Mjölken ska dock alltid vara ohomogeniserad och opastöriserad.

Så lycka till med städveckan, städmånaden, städåret….Hur lång tid det tar är nämligen också högst individuellt.

Själv är jag vandringsnörd.

Inte bara under mina vandringsresor utan även privat. När jag vandrade och promenerade förr när jag fortfarande åt mejerivaror och drack vin så svullnade mina fingrar och ben. När jag la om kosten så försvann det, så i mitt fall var det kosten som var problemet.
Den gödde min Candida, samlade gifter och störde mitt lymfsystem. Det går inte att säga hur många procent kosten utgjorde, den var i mitt fall det största problemet och de andra bitarna fanns till stor del på plats.

Så lycka till med din kropp, med ditt projekt. Alla bitar är viktiga och utan inbördes jämförelse.

Kickstarta

kanske med någon av mina härliga, prisvärda, lymfstimulerande, inspirerande vandringsresor eller jobba på här hemma.

Alla kan bli friska och glada med en fungerande kropp. Det gäller bara att inte ge upp och att hitta just din nyckel.

Lymfmassage EvaHelene Kreta